Plaatselijk Belang Jipsingboertange wilde met en voor inwoners kansen creëren om te besparen op de energierekening. En ook om de energietransitie vooruit te helpen. Dit deden zij met subsidie van de gemeente Westerwolde.
Gezamenlijk verduurzamen
De bestuursleden pakten het groots aan. Na de voorbereidende fase werden het dorp en omgeving opgesplitst in verschillende gebieden. In elk gebied nam een bewoner de rol van coördinator op zich. Deze legde daarna het contact met de buurtbewoners. “Als je buurman aanbelt met een goed initiatief, ben je sneller geneigd in te stappen dan wanneer je een vreemde aan de deur krijgt,” zegt één van de initiatiefnemers. Er waren duidelijke voorwaarden voor deelname. De belangrijkste was dat de maatregel energiebesparend is.
Subsidie aanvragen bij de gemeente
Voor alle maatregelen bij elkaar vroeg het Plaatselijk Belang subsidie aan uit het Duurzaamheids- en de Gebiedsfondsen van de gemeente. Op deze manier was Plaatselijk Belang de sleutel tussen inwoners en gemeente.
“Er staan duidelijke criteria op de website, dus de aanvraag ging soepel,” geven de initiatiefnemers aan. De subsidie werkt ook overtuigend. “Wij hadden deze hybride warmtepomp niet laten plaatsen zonder deze subsidie, het was voor ons het extra zetje om het toch te doen,” aldus een buurtbewoner.
Toekomst
Het bestuur wil zich blijven inzetten voor de inwoners van Jipsingboertange. De ambitie is om rond de 150 woningen te voorzien van CO2-reducerende maatregelen. Denk hierbij aan zonnepanelen, hoogrendementsglas, isolatie of een warmtepomp. Ze hoopt met haar initiatief dus nog meer inwoners te bereiken. “Ja, de subsidie is er. En ja, de omgeving heeft er recht op. Dat recht moet je halen!”